Stamboom Van Burgsteden


Bijna vijf eeuwen familiegeschiedenis

Van Buurtschap naar Familienaam

Een heel groot voordeel bij mijn zoektocht naar de Familie oorsprong is, dat er maar een Buurtschap met de naam Burgsteden in Nederland voorkomt. Begin maar eens aan de Familienaam Jansen of Gerritsen, dan ben je het spoor snel bijster.
Bij het aannemen van een achternaam

hebben heel veel mensen hun patrimonium (roepnaam van de vader) als Familienaam aangenomen. Anderen kozen er voor om hun beroep tot familienaam te verheffen en weer anderen gingen voor de naam van de plaats waar ze vandaan kwamen. Het buurtschap Burgsteden bestond al

toen de Familienaam werd aangenomen uit groot- klein- midden en nog meer boerderijen “Burgsteden”.
De vraag, die ik mij van begin af aan heb gesteld, zijn alle families met de achternaam Van Burgsteden ook echt Familie van elkaar?


Waar lag Buurtschap Burgsteden?

Het buurtschap 'De Glind' waar Burgsteden toe behoort, ligt ingeklemd tussen de gemeentes Scherpenzeel, Barneveld, Woudenberg en Leusden. Woudenberg en Leusden zijn Utrechts, Barneveld en Scherpenzeel zijn Gelders. Een ander belangrijk detail is 'De Glind' de naam van het buurtschap.

Op de stamboomposter staat een soort vestinggebouw getekend. Dat gebouw bestaat al lang niet meer maar er zijn nog voldoende gegevens om vast te stellen dat het er heeft gestaan en hoe het er heeft uitgezien (Bronvermelding: De Glindhorst in 1735 Tekening door C.A. Nairac).

Het zeer omvangrijke buurtschap Burgsteden lag als één boerderij aan de voet van dat Vestinggebouw. Bitterschoten en Schaffelaar zijn de twee boerderijen die daar vroeger tegenaan lagen. De boerderijen, De Glind, Binnenveld, De Knip zijn allemaal van veel latere datum en stammen ook af van Burgsteden.

In oude documenten wordt niet over De Glind gesproken maar over 'Gelijnde'. Dat staat voor, GEL-IJNDE een afkorting voor Gelre IJnde. Het kleine stukje Gelre strak op de grens met Utrecht, de dorpen Leusden en Woudenberg.

Ik ga met u even heel ver terug in de tijd om de manier waarop men vroeger aankeek tegen het landschap en daaraan een naam verleenden . Om u een beetje op weg te helpen geef ik een paar voorbeelden van Stad, dorp en buurtschap namen. Zo staat Amsterdam voor 'Dam aan de Amstel'. Amersfoort staat voor 'Fort aan de Amer'. De Amer heet nu Eem. IJsselstein staat voor 'Stenen huis aan de IJssel'. Dat is de Hollandse IJssel. Bitterschoten staat voor 'jenever en opsteken'. Jenever is een bittertje en schoten is opsteken. Kallenbroek staat voor 'drassig en afvoeren'. Lunteren staat voor 'klein omsloten gebied waar Lunten vandaan komen'. Met deze uitleg kom ik tot het ontstaan van de naam van het buurtschap BURGSTEDEN.


Routebeschrijving

• Komend vanaf Leusden bij de boerderij Groot Zandbrink de postweg volgen richting De Glind.

• Ongeveer 300 meter uit het bos staat links het Glinder Kerkje. Dat is van oorsprong Burgsteden grondgebied. Vanaf dat punt of misschien zelfs al eerder is links en rechts van de Postweg alles Burgsteden.

• De Postweg volgend tot ver buiten het dorp wordt links van de postweg de Burgstederweg aangegeven die brengt je naar de Scherpenzeelseweg. Allemaal Burgsteden tot zelfs aan de overkant van de Scherpenzeelseweg. Wie de tijd neemt om aan het einde van de Burgstederweg links af te slaan richting Barneveld en bij de rotonde weer de Postweg oprijd richting De Glind ziet al snel aan de rechterhand Helweg staan. (Postweg volgen) Iets voorbij de Helweg staat links een schooltje.

• Ook daar is het, links en rechts van de Postweg, Burgsteden. Volg de Postweg tot bijna bij het kerkje en volg in de scherpe bocht de Ringlaan. Deze weg loopt met een zeer ruime bocht om het centrum heen met aan het einde links en rechts Binnenveld.

• Rechtsaf slaand, Ringlaan, kom je weer op de Postweg uit en heb je Burgsteden helemaal gezien.


Bewoners op Buurtschap Burgsteden

Jan Gijsbertsen van Burgsteden
* 30-03-1720

Hermannus Wolbertsen van Burgsteden
* 04-05-1710

Hendrik Petersen van Burgsteden
* 28-08- 1744

Evertje Jansen weduwe van Jan Cornelissen (landbouwer op Burgsteden)


Hoe werkt de stamboomposter?


Op de stamboomposter staan:
14 verre voorvaderen vanaf 1545 tot 1690
183 huwelijken
342 kinderen
101 stamlijnen

De poster is opgebouwd uit 4 familie stammen waarvan 3 ook echt familie van elkaar zijn en mogelijk ook de vierde.
Elke stamhoudernaam komt er met geboorte datum twee maal op voor. Eerst als kind in het gezin en later als vader van zijn gezin.

Voorbeeld: je oma, Maria Stevina Burgstede is geboren op * 17-12-1910 in Amersfoort.
Geheel rechts in de balken A 1   A2   A3   A4 staan de jongste stamhouders.
Ook Maria Stevina staat daar op. De als voorbeeld genoemde Maria Stevina Burgstede *17-12-1910 te Amersfoort staat in balk A 1 geheel rechts laatste kolom.
Neem de naam Maria Stevina en haar geboorte datum * 17-12-1910 op in je hoofd en ga naar links.

In de 2e kolom naar links staat Maria Stevina * 17-12-1910 geboren te Amersfoort.
Dochter van Herman Burgstede *11-03-1880 Amerongen en Gijsbertha Stolp * Hoevelaken.
Nu neem je de naam Herman en zijn geboortedatum * 11-03-1880 over en verder naar links

2e kolom vind je Herman * 11-03-1880 te Amerongen. Zoon van Willem Klaas Burgstede en Sara Hermijntje Martens. En zo verder tot dat je de gehele stam hebt doorlopen. Deze gaat waar de naam Burgsteden als Familienaam stopt nog een paar generaties verder terug.

Afhankelijk van de grootte van de gezinnen schuift de volgende generatie soms een of twee kolommen op in de balk.
Op deze wijze kan iedereen zijn eigen stamlijn vanaf de poster samenstellen.