Stamboom Van Burgsteden
Bijna vijf eeuwen familiegeschiedenis
NIEUW BOEK: NU TE VERKRIJGEN!
Langs de klompenpaden van mijn voorouders
In het jaar 1545 wordt op boerderij Burgsteden in het gezin van de familie Jochems een zoon geboren die de naam Cornelis krijgt. Burgsteden is een omvangrijk landbouwgebied in De Glind. De familie Burgsteden bestaat uit drie hoofdlijnen waarvan Cornelis Jochemsen de stamvader is. Na vele jaren van onderzoek staat het levenswerk van de familie beschreven in een mooi boek. Door stambomen en veel foto’s, maar nog meer door de verhalen wordt je meegenomen in de voetstappen door het familie-erfgoed, verteld in de vorm van een klompenpad. Een stukje geschiedenis van 13 generaties Van Burgsteden in midden Nederland en overzee. Er zijn in de familie Van Burgsteden drie hoofdlijnen: de Amerongse-, de Amersfoortse- en de Achterveldse tak.In het boek lees je hoe elk van de drie takken haar weg heeft gevonden.
In het boek van bijna vijf eeuwen familiegeschiedenis en het klompenpad, staan meer anekdotes en persoonlijke verhalen. De familiegeschiedenis is uitgewerkt in een boek van 180 pagina’s, op A4 formaat, in kleur gedrukt met harde kaft.
De prijs is €25,- en alleen te bestellen door een e-mail te sturen naar vanburgsteden@telfort.nl
Tak A3
Jacobus van Burgsteden
*24-07-1867 Alias 'Job van Kallenbroek'
Job van Burgsteden is de oudste zoon van Johannes van Burgsteden en Henrica Steenkamp. Job is op 24-07-1867 te Stoutenburg geboren. Kort na zijn geboorte verhuisde zijn ouders naar Kallenbroek, Terschuur. Job had 3 broers en 4 zussen. Een behoorlijk groot gezin dus waarin Job opgroeide. Job zijn jongere broer Henricus is op 6 jarige leeftijd overleden. Zijn ouders lieten de mogelijkheid om de boerderij te kopen niet voorbij gaan. 3 zonen en 4 dochters dan kun je wel wat werk verzetten. Uit verkoopakten blijkt dat zijn boerderij bijna 45 hectare groot was. Op donderdag 16 augustus 1917 verkopen de erven bij inzet de gehele boerderij van Jan en Henrica.
Jan en Heintje hadden goed voor de 3 zonen gezorgd. Uit de akten blijkt namelijk dat er niet een maar 4 boerderijen stonden. Vader Jan en Heintje hadden tot hun overlijden de Hofsteden Kallenbroek in de verhuur. Vader Jan had daar waarschijnlijk een gegronde reden voor.
Job had in huur de hofstede Juliana’s hoeve, groot 8,5 Ha. Goossen had in huur de hofstede Kallenbroek en een deel wei-, bouwland daaraan grenzend samen 18,5 Ha. en Peter, ook in huur, de hofstede Sassenberg en een deel wei-bouwland daaraan grenzend samen 8,5 Ha.
Hofstede De Brug, groot 3,6 Ha. was verhuurd aan Job van Laar. Peter droeg als naam Piet van Sas. Dat begrijp ik eigenlijk niet. Hij woonde aan de Brug en Goossen op Sassenberg. Maar uit de verkoopacte blijkt overduidelijk dat Peter eerst op Sassenberg woonde en Goossen op de ouderlijk plaats. Verder wat losse percelen ruim 6 Ha. in de verhuur. En, ook een landbouwers woning met grond. Het Muisje. Verhuurd aan Antonius Staal. Jan en Heintje hadden een rijke oude dag.
Job trouwde op 16-10-1890 met Everarda Kleinveld te Stoutenburg. Hij was dus al heel wat jaartjes boer op Juliana’s hoeve toen deze uit de boedel te koop kwam. Ze kregen 6 kinderen, 5 dochters en een zoon. De jongste dochter, Barbara is jong overleden.
Job was een man met bijzondere kwaliteiten. Ploegen en werken met paarden dat was zijn lust en zijn leven. In Barneveld woonde Brons, foeragehandelaar en boer. Die heb ik bezocht om wat meer informatie over Job in te winnen. Hij komt van Terschuur en heeft Job heel goed gekend. Ze waren bijna buren. Ze werkten samen aan de aanleg van de weg van Achterveld naar Terschuur.
Job zei op de wedstrijddag ploegen; 'ik hoef die nieuwerwetse ploegen niet'. Hij deed mee met een heel oud blauw ploegje en won. Brons vertelde mij dat Job elk paard naar zijn hand kon zetten. Hij was ook graag onder de mensen, altijd vrolijk. Maar na het overlijden van zijn vrouw Everarda in januari 1929 vereenzaamde hij. Hij zocht steeds meer contact buiten de boerderij waarvoor hij wel eens een smoesje verzon. Met paard en kar trok hij er op uit en dat eindigde vaak in het café. Dat deed hij eerder ook al maar dan kwam hij redelijk op tijd thuis.
Ergens staat geschreven dat hij een tijdje café houder is geweest. Waarschijnlijk is daar zijn liefde voor kaarten geboren. Dat deed hij zo graag en dat het liefst in het café. De combinatie van kaarten en boer zijn ging niet goed. Hebben zijn ouders daarom alle boerderijen aan zichzelf gehouden. Goossen de jongere broer van Jan snapte ook wel eens een borreltje weg onder werktijd.
Job verkocht in 1930 zijn boerderij. Hij verhuisde naar De Hessenkar een klein boerderijtje aan de Hessenweg naast de Tol aan de Klettersteeg. De laatste jaren van zijn leven woonden hij in bij zijn dochter Hendrika en schoonzoon Klaas van Laar. Hij overleed daar op bijna 75 jarige leeftijd, 12 juli 1941.
Job had een zoon Jan. Vernoemd naar zijn opa. Maar ook Jan heeft de boerderij van zijn vader Juliana’s Hoeve, niet kunnen redden. Job verkocht in 1930 Juliana’s Hoeve aan mijn vader, Marinus van Burgsteden, waardoor dit erf al bijna 150 jaar in gebruik is door de Familie Van Burgsteden. Ik ken geen plek die langer in het bezit van de Familie is.
Jan van Burgsteden
10-03-1899 / 10-03-1963
te Barneveld
De zoon van Job van Kallenbroek
stond in het dorp bekend
onder de naam Jan van Joppe